Søg støtte
Ønsker du at søge LAG til dit projekt ?
Ønsker du at søge LAG til dit projekt ?
LAG Lemvig, Ringkøbing-Skjern administrerer to puljer. De almindelige LAG-midler for projekter over 100.000 kr. samt en lille pulje til støtte af mindre projekter og behov i landdistrikterne. Tilskud fra den lille pulje er typisk fra nogle tusind kroner op til 30.000 kr. Du kan se mere om den lille pulje i boksen i højre side, mens de nedenfor kan læse, hvordan du søger om de almindelige LAG-midler.
Før du søger:
At søge midler til et projekt under LAG programmet og at gennemføre projekter under programmet kan føles lidt overvældende. Det er derfor en god ide at kontakte en af LAG’s koordinatorer, inden du går i gang med den egentlige ansøgning. En tidlig kontakt kan være med til at sikre, at du ikke kommer til at lave forgæves arbejde, og at du kan få tips til at målrette din ansøgning til programmet.
Ansøgningsskema og vejledning:
Plan og landdistriktsstyrelsen har det overordnede ansvar for LAG programmet. På deres hjemmeside “Liv og Land” kan du også finde vejledninger, nyheder og andet relevant materiale. Du kan finde hjemmesiden via dette link.
Man ansøger via et elektronisk ansøgningsskema (tast-selv). Skemaet følger hele sagsbehandlingsforløbet indtil endelig afgørelse foreligger. Der anvendes et særskilt elektronisk skema til at vedhæfte relevante bilag (Appendix).
Der findes vejledninger til de to ansøgningsskemaer, som vi anbefaler at I bruger, når I opretter ansøgningen i systemerne.
Vigtigt:
- Når I opretter jeres ansøgning skal I bruge LAG’ens cvr-nummer, som er følgende: 43471732.
- Når I søger som en virksomhed skal I udfylde dette Skema for virksomheder
Næste frist:
På forsiden vil du altid kunne se den næste ansøgningsfrist. Du kan også finde kalenderen for kommende infomøder og lign. Der vil normalt være mulighed for at søge tre gange om året.
Overblik over ansøgningsprocessen:
Se visuel oversigt over ansøgningsprocessen
Der er tre trin i behandlingen af din ansøgning:
Koordinator modtager din ansøgning og kvitterer for modtagelsen. Koordinator skal foretage den første gennemgang af ansøgningen og forberede den til behandling i bestyrelsen.
Dernæst Behandler bestyrelsen alle indkomne ansøgninger og vurderer, hvilke der skal indstilles til støtte. Bestyrelsen anvender nærmere fastlagte uddelingskriterier i vurderingen af ansøgningerne (se mere nedenfor under overskriften “Uddelingskriterier“), herunder at projektet falder under LAG’ens udviklingsstrategi.
De projekter, bestyrelsen ønsker at støtte, videresendes dernæst til Plan og landdistriktsstyrelsen, som sagsbehandler ansøgningen og træffer endelig afgørelse. Behandlingen skal primært sikre, at projekterne gennemføres indenfor rammerne og reglerne af LAG programmet.
Vær opmærksom på, at tilskuddet først udbetales når projektet er gennemført. Det gøres ligeledes i ansøgningssystemet, hvorefter Plan- og Landdistriktsstyrelsen behandler udbetalingsanmodningen.
Sammenhæng med udviklingsstrategien:
En af de væsentligste betingelser for, at et projekt er støtteberettiget, er nøje sammenhæng med udviklingsstrategien for LAG´en. Vores nye udviklingsstrategi hedder ”Mere kant, kendskab og kærlighed til Vestjylland”. Visionen for LAG Lemvig, Ringkøbing-Skjern er at skabe en positiv befolknings- og erhvervsudvikling i aktionsgruppens geografiske område i løbet af programperioden. Derudover ønsker vi at øge kendskabet og kærligheden til Vestjylland ved at give området mere kant og profil.
I strategien er der en række fokusområder, som LAG’en særligt ønsker at styrke.
Det er vigtigt, at dit projekt kan falde ind under strategiens prioriteringer og indsatsområder. Du er som altid velkommen til at kontakte koordinator for at få en drøftelse af, om din projektidé falder inden for strategien.
Vi har lavet en forkortet udgave af strategien, som du kan finde her. Du kan finde den samlede udviklingsstrategi her.
Vi støtter som udgangspunkt ikke projekter i centerbyerne:
LAG- programmet har til formål at udvikle landdistrikterne i forhold til forbedrede levevilkår, bosætning, erhverv og andet, som kan gøre landdistrikterne attraktive. Som led i prioriteringen af midlerne har bestyrelsen besluttet, at man derfor som udgangspunkt ikke støtter projekter, som etableres i centerbyerne i de to kommuner – grænsen er ca. 2.000 indbyggere.
Det gælder pt. Videbæk, Skjern, Ringkøbing, Tarm, Hvide Sande og Lemvig.
Kontakt gerne koordinatorerne, hvis du er i tvivl om, hvad det kan betyde for dit projekt.
Uddelingskriterier:
Når bestyrelsen behandler og prioriterer ansøgningerne støtter den sig til nogle fastlagte kriterier.. Alle ansøgninger skal derfor vurderes efter følgende punkter:
- Projektets relevans i forhold til udviklingsstrategien og de overordnet mål og fokusområder for ordningen.
2. Projektbeskrivelse
3. Er projektet fuldt oplyst?
4. Projektansøgers kapacitet og økonomiske ansvarlighed
5. Lokal forankring og samarbejde
6. Nyhedsværdi og innovation
7. Projektets levedygtighed
8. Gør aktionsgruppens midler en forskel (kritisk kapital)
9. Projektets effekt
Hvordan behandler bestyrelsen ansøgningerne?
Overordnede uddelingsprincipper:
- Der gives som udgangspunkt ikke tilskud til projekter i centerbyerne.
- LAG’en uddeler årligt ca. 3 mio.kr., der som udgangspunkt fordeles over tre ansøgningsrunder. Vi kan give op til 50% i tilskud til de ansøgte projekter, og der skal der skal søges minimum 50.000 kr. (=projektbudget på min. 100.000 kr.)
- LAG’en kan dog efter en konkret vurdering af antal og kvalitet af indkomne ansøgninger, vælge at anvende flere eller færre midler pr. ansøgningsrunde.
Vurdering og scoring af projekter:
- Ansøgningerne vurderes og scores i forhold til de ni vurderingskriterier. Hvert kriterie vurderes ud fra en skala fra 1 til 3, hvor 3 er højest. Dog kan nogle kriterier vurderes op til 5 point. Der kan opnås maksimalt 32 point.
- Bestyrelsen lægger særlig vægt på følgende kriterier, som derfor kan tildeles flere point:
- Projektets relevans for udviklingsstrategien og det overordnede mål for LAG-ordningen (kriterie 1)
- Nyhedsværdi og innovation i projektet (kriterie 6)
- Projektets effekt (kriterie 9)
- LAG’en giver afslag til projekter, som ikke opnår mindst en samlet score på 15.
- LAG’en giver afslag til projekter, som ikke opnår mindst 2 point for hhv. projektets relevans (kriterie 1), nyhedsværdi og innovation (kriterie 6) samt projektets effekt (kriterie 9).
Fordeling af støttemidler:
- Bestyrelsen fordeler projektmidlerne til de støtteværdige projekter ud fra det princip, at man ønsker at yde tilsagn til så mange støtteværdige projekter, som muligt. Det betyder, at bestyrelsen kan reducere indstillingsbeløbene ift. de ansøgte beløb (delvist tilsagn), hvis der er ansøgt for flere midler end den valgte tilskudsramme.
- I denne reduktion kan bestyrelsen tage særligt hensyn til kritisk kapital (kriterie nr. 8), som betyder at LAG’en foretager vurderinger af, at nogle projekter har sværere ved at blive realiseret, hvis beløbet reduceres, mens andre projekter kan realiseres delvist, selvom beløbet reduceres. Der kan således være forskel på, hvordan de enkelte projekter reduceres i en given runde.
- Der kan også tages hensyn til, i hvor høj grad de støtteværdige projekter opfylder kriteriet om relevans for udviklingsstrategien (kriterie 1), innovation og nyhedsværdi (kriterie 6) samt projektets effekt (kriterie 9), således at højtscorende projekter på disse kriterier reduceres mindre end øvrige projekter.
Inden uddelingsmødet tager bestyrelsesmedlemmerne stilling til hver enkelt ansøgning og angiver en farvekode. Rød betyder indstilling til afslag, grøn betyder støtteværdig og gul betyder, at der ikke er taget endelig stilling til indstillingen.
På uddelingsmødet behandles ansøgningerne på baggrund af bestyrelsesmedlemmernes indstillinger, og bestyrelsen træffer beslutning om, hvilke projekter den ønsker at indstille til tilskud (grøn) og hvilke, den ønsker at tildele afslag (rød).
Behandlingen og vurderingen af ansøgningerne sker med udgangspunkt i LAG’ens uddelingskriterier.
Hvor lang tid tager det?
Bestyrelsen har som regel uddelingsmøde to uger efter ansøgningsfristen, hvorefter ansøgere får besked om, hvorvidt de er indstillet til tilsagn eller ej.
”Plan- og Landdistriktsstyrelsen har et mål om, at ansøgninger behandles inden for 60 arbejdsdage. I øjeblikket må der dog forventes forlænget sagsbehandlingstid grundet et stort antal sager i styrelsen. Vi forventer, at sagsbehandlingstiden nedbringes løbende. Når du har fået tilsagn fra LAG-bestyrelsen kan du dog for egen regning og risiko gå i gang med projektet.
Når man søger om udbetaling af sit tilskud bør man overveje, hvordan man finansierer sit udlæg i perioden, indtil udbetalingen finder sted.
Kontakt evt. koordinatorer for nærmere information om sagsbehandlingstiderne.”